joi, 22 decembrie 2011

Depozitie - Adrian Cinca



Dezechilibrele Codului de Dialog Social
Depozant – prof. Cinca Adrian



Art. 130 (1) În termen de 5 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere prevăzute de art.129 alin. (4), angajatorul sau organizaţia patronală are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.

(2)La prima şedinţă de negociere se stabilesc informaţiile publice şi cu caracter confidenţial pe care angajatorul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai reprezentanţilor angajaţilor, conform legii şi data până la care urmează a îndeplini această obligaţie.

(3)Regimul informaţiilor confidenţiale puse la dispoziţie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor.

(4) Informaţiile pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau a reprezentanţilor angajaţilor, după caz, vor cuprinde cel puţin date referitoare la:
a) situaţia economico – financiară la zi;
b) situaţia ocupării forţei de muncă;

(5)Tot la prima şedinţă de negociere părţile vor consemna în procesul verbal următoarele:
a) componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
c) durata maximă a negocierilor convenită de parţi;
d) locul şi calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativităţii părţilor participante la negocieri;
f) dovada convocării tuturor parţilor îndreptăţite să participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.

(6) Data la care se desfăşoară prima şedinţă de negociere reprezintă data la care se consideră că negocierile au fost declanşate.


(7) La fiecare şedinţă de negociere se vor încheia procese verbale semnate de reprezentanţii mandataţi ai părţilor în care se va consemna conţinutul negocierilor. - La art 130, ca dealtfel in intreaga lege, nu se mai stabilesc prevederile minime in ceea ce priveste negocierile colective (documente puse la dispozitie si faptul ca se negociaza cel putin salariile, timpul de lucru , etc ). In acest fel se incalca iarasi prevederile OIM, citam din recomandarile OIM la Codul Social „“termenul de negociere colectivă se extinde la toate negocierile care au loc între un angajator, un grup de angajatori sau una sau mai multe organizaţii patronale, pe de o parte, şi una sau mai multe organizaţii ale salariaţilor, pe de altă parte.


Semnătura______________________




Focșani, 10 decembrie 2011


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu