vineri, 2 decembrie 2011

Despre


Grupul de Lobbyişti pentru Dialog Social Real, Sindicatul Liber „Educaţia” Galaţi prin Preşedinte, Profesor Adrian ANDRĂŞESCU, Sindicatul Liber din Învăţământ Vrancea prin Preşedinte, Profesor Emil TUDOR și Sebastian ȘOIMU, Asist. univ. la Universitatea „DANUBIUS Galaţi, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale


              au deosebita onoare de a vă invita la Audierea Publică:

    „Legea Dialogului Social - O lege pentru dialog real sau pentru dictatură?”


          ce va avea loc Sâmbătă, 10 decembrie 2011, ora 10.00 în Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Focşani, Str. D. Cantemir nr. 1


          Scopul audierii publice este acela de a prezenta puncte de vedere cu privire la caracterul democratic sau antidemocratic al Legii dialogului social, impactul asupra activităţii sindicatelor şi a relaţiei angajator-salariaţi-reprezentanţi ai salariaţilor, identificarea poziţiilor și adoptarea poziţiei viitoare a grupului de iniţiativă privind acestă lege.

           După cum ştiţi, la data de 10 mai 2011 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea Dialogului Social (Legea nr. 62/2011).

          Aceasta a avut un traseu fulminant. A fost anunţată oficial de premierul Emil BOC pe 7 aprilie 2011. A fost discutată în regim de urgenţă în condiţiile în care liderii sindicali nu participau la discuţii în semn de protest. A fost  trecută prin Parlament prin asumarea răspunderii sărind peste controlul de constituţionalitate cerut de 110 deputaţi.

          Legea Dialogului Social a fost promulgată fără întârziere de preşedintele Traian BĂSESCU şi publicată la 10 Mai, în Monitorul Oficial.

          Ulterior, obiecţia de neconstituţionalitate a fost respinsă prin Decizia Curții Constituționale nr. 574/2011publicată în Monitorul Oficial nr. 368 din 26 mai 2011.

          Legea Dialogului Social înlocuieşte Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor, legislaţia privitoare la contractele colective de muncă, cea privitoare la conflictele de muncă precum şi legile de înfiinţare şi organizare ale Consiliului Economic şi Social.

          Din analiza făcută de liderii organizaţiilor, federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, de analiştii politici şi de jurnalişti, de majoritatea organizaţiilor civile, rezultă că Legea dialogului social încalcă: libertatea de asociere în sindicate, libertatea de organizare şi de funcţionare a sindicatelor, drepturile lucrătorilor de a fi protejaţi operativ şi eficient în raporturile de muncă, drepturile omului, legislaţia europeană şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, acordurile şi convenţiile internaţionale semnate de România.

          Vă rugăm pe dumneavoastră (colaboratorii dumneavoastră) să vă exprimaţi opiniile prin depoziţii scrise care trebuie trimise până joi, 08 decembrie 2011 ora 14.00 pe adresa lobbydialogsocialreal@gmail.com depoziții pe care vă rugăm să le susţineţi şi oral în ziua audierii publice cu privire la următoarele aspecte:

          - asigură Legea dialogului social libertatea de organizare a sindicatelor?

          - asigură Legea dialogului social cadrul şi condiţiile de realizare a activităţii sindicatelor pentru apărarea drepturilor salariale şi profesionale ale salariaţilor?

          - asigură Legea dialogului social un dialog social real între patronate-salariaţi-sindicate-reprezentanţi ai salariaţilor?

          - respectă Legea dialogului social convenţiile internaţionale la care România este parte, legislaţia ONU şi legislaţia europeană cu privire la organizarea şi funcționarea sindicatelor, a raporturilor dintre patronate şi salariaţi?

          - având în vedere că Legea dialogului social a fost declarată  constituţională, dacă legea nu respectă totuşi drepturile şi libertăţile democratice, care sunt acele posibile  soluţii pentru pentru a se ajunge la  o lege a dialogului social cu un caracter democratic? 

           Audierea Publică este organizată cu respectarea recomandărilor şi a exigenţelor  formulate de Asociaţia Pro Democraţia, Academia de Advocacy din Timişoara şi Societatea Jurnaliştilor Profesionişti.        

          Vă mulţumim şi suntem onoraţi de prezenţa dumneavoastră la acest eveniment şi de orice sprijin pe care ni-l veţi acorda.


Grupul de Lobbyişti pentru Dialog Social Real
Adrian ANDRĂŞESCU (Galaţi) Preşedinte - Sindicatul Liber „Educaţia” Galaţi
tel. 0722.260.052 / 0754.044.828
Emil TUDOR (Focşani) Preşedinte - Sindicatul din Învăţământ Vrancea
tel. 0731.301.509
Sebastian ŞOIMU (Galaţi) Asist. univ. - Facultatea de Comunicare şi Relaţii
Internaţionale, Universitatea „DANUBIUS Galaţi






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu