joi, 22 decembrie 2011

Depozitie - Catalin Mustata




Dezechilibrele Codului de Dialog Social
Depozant - prof. Cătălin MUSTAȚĂ




Art 53 (1) Anterior depunerii dosarului pentru obţinerea reprezentativităţii la Tribunalul Municipiului Bucureşti, confederaţiile şi federaţiile sindicale vor depune o copie scrisă şi una în format electronic după respectivul dosar la Ministerul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale care o va înregistra şi va emite dovadă în acest sens. -de ce anterior depunerii dosarului in instanta se depune dosarul si la ITM ? Acum este precizarea, ulterior dobandirii, ceea ce evident este mai corect pentru ca ITM sa aiba evidenta sindicatelor reprezentative. Se impune transmiterea dosarului electronic la ITM desi nu se precizeaza metodologia. Ce rol are ITM in acest demers, este cumva un amestec al autoritatii publice in organizarea sindicatelor?
Art 128(1) Contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de activitate. - desfiinteaza posibilitatea negocierii la nivel national, incalcand astfel Directiva Europeana privind negocierile colective. Edificatoare in acest sens sunt obiectiunile facute de OIM la primul proiect de Cod Social, cel care prevedea ca numai in sectorul public nu se poate incheia contract la nivel national

Citam obiectiile OIM : „ Potrivit actualei sale forme, articolul acesta pare să aibă înţelesul că nu sunt permise contractele colective la nivel naţional în sectorul public. Potrivit principiului negocierii colective libere şi voluntare cuprins în articolul 4 al Convenţiei nr. 98, ratificate de România, determinarea nivelului de negociere este lăsată la discreţia părţilor. În consecinţă, nivelul de negociere nu ar trebui să fie impus prin lege19 şi funcţionarii publici ar trebui să poată desfăşura negocieri la nivel global cu guvernul, privind, de exemplu, salariul minim, vârsta sau drepturile de pensie, programul de lucru, etc. Biroul recomandă cu tărie revizuirea în consecinţă a actualelor prevederi.

In urma acestor recomandari ale OIM, Guvernul a modificat proiectul in sensul ca nici in sectorul privat nu se mai poate negocia CCM la nivel national, in consecinta o incalcare si mai grava a Conventiei.

Semnătura__________________







Focșani, 10 decembrie 2011


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu