joi, 22 decembrie 2011

Depozitie - Andreea Militaru


Dezechilibrele Codului de Dialog Social
Depozant - prof. Andreea MILITARU


Convenția 135-Articolul 2

1. În întreprinderi trebuie să se acorde înlesniri reprezentanţilor lucrătorilor, pentru a putea să-şi îndeplinească repede şi eficace funcţiile lor.

2. Din acest punct de vedere, trebuie să se ţină seama de caracteristicile sistemului de relaţii profesionale aplicate în tara respectivă, precum şi de nevoile, importanta şi posibilităţile întreprinderii interesate.

3. Acordarea înlesnirilor nu trebuie să împiedice buna funcţionare A întreprinderii interesate.
Art 28 „(2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată in mod expres.” -se introduce obligativitatea unei imputerniciri scrise pentru actiune in instanta; in aceste conditii ce rost mai are ultima teza a alin 2 ? Cu aceasta precizare va fi mult mai greu sa initiezi actiuni in instanta mai ales la sindicatele cu multi membrii.
Acest art pune in pozitie defavorizanta sindicatele fata de patronate, astfel in conformitate cu art 62 lit g) din aceiasi lege, patronatele” la cererea membrilor acestora au dreptul de a-i asista şi reprezenta în faţa instanţelor de judecată de toate gradele, a organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi, prin apărători proprii sau aleşi” deci fara imputernicire scrisa.
Art. 29 Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional pot adresa autorităţilor publice competente, potrivit art.73 din Constituţie, propuneri de legiferare în domeniile de interes sindical.,………… -nu intelegem acest articol. Cum numai confederatiile pot, de ce federatiile sau sindicatele nu ar putea formula propuneri legislative in orice domeniu (nu este vorba despre initiative legislative care evident inseamna altceva)
Art 35 (1) Membrii aleşi în organele executive de conducere ale sindicatului, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de angajaţi, au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un număr de zile destinate activităţii sindicale, negociate prin contractul sau acordul colectiv de muncă la nivel de unitate, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale pentru aceste zile. -se scoate obligatia angajatorului de a acorda un minim de zile pentru activitate sindicala. Se lasa acest lucru la latitudinea negocierii in CCM dar se interzice cumularea lor. Oare de ce intervine statul in negociere? In tot proiectul nu se creaza premizele si facilitatile unui dialog social ci se inventeaza piedici.

Semnătura_______________________


Focșani, 10 decembrie 2011



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu